Jump to content

Photo
- - - - -

NVIDIA video card(s) owners read here!


  • Please log in to reply
1536 replies to this topic
Thread Starter
Dwarden
Dwarden

    BI Developer

  • 9646 posts
  • LocationBrno, Czech Republic

#1

Posted 28 June 2009 - 13:01

-1. DISABLE AMBIENT OCCLUSION in NVIDIA Driver Control panel !

0.
You shall try first NVIDIA 195.xx beta drivers or later ! Up to 12% performance increase in ARMA 2

1.
NVIDIA videocard owners with newer cards and drivers supporting PhysX when disabling PhysX acceleration:
* this works mainly for 260 and newer GPU serie resulting into performance boost for NVIDIA users in ARMA 2 , yet some 9800/8800 users experiencing smoother gameplay


A. Control Panels > NVIDIA PhysX control panel > Settings > switch to NO PHysx acceleration ! > click on "OK"

B. Right click on desktop > NVIDIA Control Panel > Set Physx configuration > Select "Disabled" > Click on "Apply"

2. SLI profile should be part of latest drivers ,
so following applies for old drivers only

Spoiler


3.
VISTA (64b) users may get way faster/smoother framerate in windowed mode with 186.18 drivers

4a.
force VSYNC off in drivers

4b.
Alter RenderFramesAhead in ARMA2.cfg

5.
Try turn off Threaded Optimization in the nVidia control panel to resolve
crashes with "V-buffer creation error" & "Vertex Buffer out of memory" etc.
details in this post http://forums.bistud...5&postcount=328

---

please when posting feedback into this thread add what driver version of PhysX and NVIDIA (both are standalone packages) You have

NOTE:
following should be fixed already in 1.05
Spoiler

Edited by Dwarden, 03 December 2010 - 20:08.

RealTimeChat ~ARMA2 in Your browser (w/o Java), RealTimeChat ~ARMA3 in Your browser (w/o Java),
irc.GameSurge.net/ARMA2 (external IRC clients) irc.GameSurge.net/ARMA3 (external IRC clients)
ARMA 3 Feedback Tracker: http://feedback.arma...y_view_page.php
~100k fans @STEAM ARMA 2 + ARMA 2: OA + ARMA 3: + ~2k @XFIRE A2:OA
Follow my Twitter: http://twitter.com/FoltynD or my Facebook http://facebook.com/FoltynD


wazandy
wazandy

    Corporal

  • Members
  • 72 posts

#2

Posted 28 June 2009 - 13:05

Thanks for the update.

Hope it helps....!
Intel CORE i7 920, Thermalright Ultra-120 Extreme Heatsink + 1366 Bolt-thru Kit + 120mm Fan, Asus P6T X58 DDR3, Kingston 6GB 1333MHz DDR3 Triple Channel Kit, Vista Home Premium 64-Bit, Geforce GTX 295, Fatal1ty X-FI Platinum

Zipper5
Zipper5

    BI Developer

  • 5318 posts

#3

Posted 28 June 2009 - 13:12

Yes, I can confirm that it works. I have a single nVIDIA GeForce GTX 280 and I tried disabling it in the nVIDIA Control Panel. Worked like a charm. My FPS increased by about 10 to 20 FPS.

JohnyFrosty
JohnyFrosty

    Private First Class

  • Members
  • 21 posts

#4

Posted 28 June 2009 - 13:12

Turn PhysX off? For real?

:o

I'm in for a try though, so thanks..
Also DLed the SLI enhancement, will try that later too.

thanks again

***EDIT***
Have now DLed the SLI enhancement. This made Nvidea control panel recognize the ARMA2.exe (which i renamed again from Crysis64.exe to Arma2.exe). With standard settings I started playing, which seems to work very good for me.
have yet to try SLI settings + turn PhysX off

***EDIT***
Have now tried using SLI ---> works great (about 36-38 fps)
With physX off I find video goes a little bit less though.

Still keep crashing, though not so much anymore (in MP). When I do get an answer about the origin of error, it's always nvidea..... So hopefully THEY will provide new driver (newer than 186.xx) soon

Edited by JohnyFrosty, 05 July 2009 - 17:57.

windows7 64bit ---- XPS 730X 6 Gb mem----- Intel® Core™ i7 CPU 965@3.20GHz ----2x NVIDIA GeForce GTX 280 mem 1Gb each --

Lee_H._Oswald
Lee_H._Oswald

    Chief Warrant Officer

  • Members
  • 3240 posts

#5

Posted 28 June 2009 - 13:16

GF8800GTX 768MB, turning PhysX off: 0 FPS more.

NV Driver: 186.18

PhysX: 9.09.0428


MfG Lee

Edited by Lee_H._Oswald, 28 June 2009 - 14:00.


Thread Starter
Dwarden
Dwarden

    BI Developer

  • 9646 posts
  • LocationBrno, Czech Republic

#6

Posted 28 June 2009 - 13:36

GF8800GTX 768MB, turning PhysX off: 0 FPS more.


MfG Lee


please add you NVIDIA and PHYSX driver build, thanks

RealTimeChat ~ARMA2 in Your browser (w/o Java), RealTimeChat ~ARMA3 in Your browser (w/o Java),
irc.GameSurge.net/ARMA2 (external IRC clients) irc.GameSurge.net/ARMA3 (external IRC clients)
ARMA 3 Feedback Tracker: http://feedback.arma...y_view_page.php
~100k fans @STEAM ARMA 2 + ARMA 2: OA + ARMA 3: + ~2k @XFIRE A2:OA
Follow my Twitter: http://twitter.com/FoltynD or my Facebook http://facebook.com/FoltynD


Mc Speedfreak
Mc Speedfreak

    Sergeant

  • Members
  • 126 posts

#7

Posted 28 June 2009 - 13:47

NVIDIA System Information report created on: 06/28/2009 14:45:14
System name: TOASTER

[Display]
Processor: Intel® Core™2 CPU 6420 @ 2.13GHz (2133 MHz)
Operating System: Windows Vista ™ Home Premium, 32-bit (Service Pack 1)
DirectX version: 10.0
GPU processor: GeForce 8800 GTX
Driver version: 181.22
Stream processors: 128
Core clock: 552 MHz
Shader clock: 1331 MHz
Memory clock: 891 MHz (1782 MHz data rate)
Memory interface: 384-bit
Total available graphics memory: 2047 MB
Dedicated video memory: 768 MB
System video memory: 0 MB
Shared system memory: 1279 MB
Video BIOS version: 60.80.13.00.00
IRQ: 16
Bus: PCI Express x16

[Components]

nvCpl.cpl 2.2.360.00 NVIDIA Control Panel Applet
nvCplUI.exe 2.2.360.00 NVIDIA Control Panel
nvViTvS.dll 7.15.11.8122 NVIDIA Video and TV Server
NVMCTRAY.DLL 7.15.11.8122 NVIDIA Media Center Library
nvDispS.dll 7.15.11.8122 NVIDIA Display Server
NVCPL.DLL 7.15.11.8122 NVIDIA Compatible Windows Vista Display driver, Version 181.22
PhysX 909.00.10 NVIDIA PhysX
nvGameS.dll 7.15.11.8122 NVIDIA 3D Settings Server


No noticeable increase in FPS with PhysX off.

Lee_H._Oswald
Lee_H._Oswald

    Chief Warrant Officer

  • Members
  • 3240 posts

#8

Posted 28 June 2009 - 14:01

please add your NVIDIA and PHYSX driver build, thanks


Added.


MfG Lee

Thread Starter
Dwarden
Dwarden

    BI Developer

  • 9646 posts
  • LocationBrno, Czech Republic

#9

Posted 28 June 2009 - 14:06

adjusted sticky for less confusion

RealTimeChat ~ARMA2 in Your browser (w/o Java), RealTimeChat ~ARMA3 in Your browser (w/o Java),
irc.GameSurge.net/ARMA2 (external IRC clients) irc.GameSurge.net/ARMA3 (external IRC clients)
ARMA 3 Feedback Tracker: http://feedback.arma...y_view_page.php
~100k fans @STEAM ARMA 2 + ARMA 2: OA + ARMA 3: + ~2k @XFIRE A2:OA
Follow my Twitter: http://twitter.com/FoltynD or my Facebook http://facebook.com/FoltynD


JohnyFrosty
JohnyFrosty

    Private First Class

  • Members
  • 21 posts

#10

Posted 28 June 2009 - 14:09

WOW!

SLi works after downloading and installing the SLi Enhancement!

thanks Dwarden!
windows7 64bit ---- XPS 730X 6 Gb mem----- Intel® Core™ i7 CPU 965@3.20GHz ----2x NVIDIA GeForce GTX 280 mem 1Gb each --

silu-
silu-

    Rookie

  • Members
  • 7 posts

#11

Posted 28 June 2009 - 14:16

Physx disabled = NO HELP, same laggy low fps.
-winxp parameter is not helping either.

I'm getting frustrated this tweaking, nothing has been helping so far. End users should not have to tweak their games to get them working. Especially if their rigs are better than optimal system requirements for the game.

[Display]
Processor: Intel® Core™2 Quad CPU Q9450 @ 2.66GHz (2667 MHz)
Operating System: Windows Vista ™ Home Premium, 64-bit (Service Pack 1)
DirectX version: 10.0
GPU processor: GeForce GTX 285
Driver version: 186.18
Stream processors: 240
Core clock: 680 MHz
Shader clock: 1476 MHz
Memory clock: 1250 MHz (2500 MHz data rate)
Memory interface: 512-bit
Total available graphics memory: 2815 MB
Dedicated video memory: 1024 MB
System video memory: 0 MB
Shared system memory: 1791 MB
Video BIOS version: 62.00.50.00.01
IRQ: 16
Bus: PCI Express x16

[Components]

nvCpl.cpl 2.5.383.06 NVIDIA Control Panel Applet
nvCplUI.exe 2.5.383.06 NVIDIA Control Panel
nvViTvS.dll 8.15.11.8618 NVIDIA Video and TV Server
NVSTVIEW.EXE 7.15.11.8618 NVIDIA GeForce 3D Vision
NVSTTEST.EXE 7.15.11.8618 NVIDIA 3D Vision Test Application
NVSTRES.DLL 7.15.11.8618 NVIDIA 3D Vision Module (4161853)
NVMCTRAY.DLL 8.15.11.8618 NVIDIA Media Center Library
nvDispS.dll 8.15.11.8618 NVIDIA Display Server
NVCPL.DLL 8.15.11.8618 NVIDIA Compatible Windows7 Display driver, Version 186.18
PhysX 909.04.28 NVIDIA PhysX
NVCUDA.DLL 8.15.11.8618 NVIDIA CUDA 2.2 driver
nvGameS.dll 8.15.11.8618 NVIDIA 3D Settings Server

Edited by silu-, 28 June 2009 - 14:34.


f2k sel
f2k sel

    Chief Warrant Officer

  • Members
  • 3943 posts

#12

Posted 28 June 2009 - 14:31

8800gt AMD 4800+ x2 2.4 MHz NVdrivers 186.18

No difference either way and tested with Fraps ArmAII-Mark

Starfire
Starfire

    Private First Class

  • Members
  • 29 posts

#13

Posted 28 June 2009 - 14:39

Just wondering, would the GTX260 benefit from the SLI enhancer?

Sloop
Sloop

    Private First Class

  • Members
  • 19 posts

#14

Posted 28 June 2009 - 14:58

I have GTX 295 and neither PhysX disabling helped nore using the SLI enhancment fix from EVGA. My problem still is, that Arma2 doesn't recognize my graphic card correctly with the latest nvidia drivers 186.18. In Arma2 menu there are only 2 options for TEXTURE DETAILS and GRAPHIC CARD MEMORY (LOW & NORMAL). The graphics inside game look horrible, no rendered textures, everythign looks like rabbish. There are missing options HIGH and ULTRAHIGH in graphic options menu, because the game can't allocate all the memory for the GTX-295 and recognize it as a high-end graphic card. Also tried to manually change values in arma2.cfg on this side but without success! I tried a lot, but still no success. That sucks!

TheMantis
TheMantis

    Lance Corporal

  • Members
  • 55 posts

#15

Posted 28 June 2009 - 15:23

@ Sloop - You are setting your Arma2.cfg file localvram setting to what your card has in bytes right? 896 mb physical mem per core = 939524096 bytes

so you should have localvram = 939524096
or you could try double it to account for both cores maybe.

save the file
then make sure that you go to make it read only.

Weird thing happened for me, (i was locked to low/norm) after doing this it still wouldn't work, UNTIL I died in the campaign and then when I went to the video options from the death screen it let me change it.
Q6600 @ 3.2 -- GTX 285 1GB -- 8GB DDR 2 -- Vista 64

Sloop
Sloop

    Private First Class

  • Members
  • 19 posts

#16

Posted 28 June 2009 - 15:35

I already tried this pal, I entered exact these values you mentioned, and I write-protected afterwards the arma2.cfg file. But still no success! :( I'm frustraded dear BIS support ... please help!

TheMantis
TheMantis

    Lance Corporal

  • Members
  • 55 posts

#17

Posted 28 June 2009 - 15:40

BI ADMIN

Turned physx's off no change

GPU driver : 186.18

Physx : 909.04.28
Q6600 @ 3.2 -- GTX 285 1GB -- 8GB DDR 2 -- Vista 64

vRS_Billy
vRS_Billy

    Suspended Member

  • Banned
  • 31 posts

#18

Posted 28 June 2009 - 15:49

hi,

I have

9800GTX+ 512 card
2GB 1066 Ram (ganged 128bit??? or I can ungange it to 64 bit??)
Gigabyte 750a SLi DS4 MOBO
Phenom 9950

Windows XP pro 32 bit

I have up to date drivers on both chipset and gfx card.

I have enabled Hybrid SLi in the bios setup with 256mb so the system mem is now 1.75gb

all I want to know is what diff is this gonna make as so far I cant see any?

will it be better to take off the SLi?

the game runs fine on std single card setup with no SLi on High to med settings and AA on norm but I want to try get a tad more?

Also I take it that IF i was to SLi 2 cards I would need a 9800 GTX+ and not just any 9800 card? or would a 9800GTX card do it?

I am confused

cheers in advance
billy

Yapab
Yapab

    Staff Sergeant

  • Members
  • 394 posts

#19

Posted 28 June 2009 - 16:06

GF8800GTX 768MB, turning PhysX off: 0 FPS more.

NV Driver: 186.18

PhysX: 9.09.0428

Guys at least we know BIS is trying to fix the problem... but I dont think its just Nvidia related... the game kills most CPU's... much more than it should for what it is... I mean the AI is not doing ground breaking stuff.

Yapa

Ka-Oz
Ka-Oz

    Private First Class

  • Members
  • 28 posts

#20

Posted 28 June 2009 - 16:46

Cpu : E6850 @3.6 GHz (400 Mhz bus)
MEM :4 Gb DDR2 800 MHZ 3-3-3-10 (400 Mhz bus)
MB : X48 DQ6 Gygabyte
GPU = GTX 295 1.8 Gb vram
HD: 2x 2x Samsung 1 Terra 7200 Rpm 16 Mb cache (RAID 0)

OS : Vista 64 Ultimate sp1
Driver : 186.18
PhysX: 9.09.0428

Arma2 retail box European by 505 Games

Disabling physx: makes some improvement, a bit less stuttering. I get some Spykes up to 40fps But its spikes, not stable at all. i have between 15 to 26 fps all options set to normal . but still, to have enjoyable gameplay/fps i have to set options to (at these settings i get between 20-30 fps with some spikes to 40)

interface resolution 1680x1050
3d resolution 1680x1050
viewdistance : 3000 (i would lower it but its realy needed to fly)

Textures : LOW
Video Memory :Very High
Anisotropic : Normal
AA : normal

World Detail : Very low
Object : High
Shadow : Disabled
postprocessing Disabled

this are the only settings i can play without stuttering

one thing i can notice is the Fps drops alot when the camera is moving (ot turning but MOVING)

another thing i can notice at these settings is the GPUS are used to a max of 20%, my GPUs temp only increase by 2-3 degrees, while playing L4D it increase by 15-20° . cpu usage goes from 80% to 91%

since improved patch 1.02 i get random program termination/ return to desktop crashes after 20 minuts to an hour gameplay. The game doesnt render the sky on chernarus island unless i swap video memory option to anything and then back to very high.

good luck fixing this, koz i realy would like to enjoy arma2 as i did enjoy arma1.

One thing you might look into is wich retail game version people are using. it would not be the first time in game industry that a poor implementation of the securom protection by the editor will result in broken performance ingame

Edited by Ka-Oz, 28 June 2009 - 16:51.