Jump to content

Photo
- - - - -

STEAM troubleshooting

steam troubleshooting

  • Please log in to reply
238 replies to this topic
Thread Starter
Dwarden
Dwarden

    BI Developer

  • 9647 posts
  • LocationBrno, Czech Republic

Posted 26 June 2009 - 13:53 #1

All STEAM related issues will be merged into this thread after being resolved, answered or acknowledged ...

Dedicate server is now also available on STEAM inside TOOLS section of STEAM client.
You can start it by commandline: Steam.exe -applaunch 33905




you can also post into this thread ... it will be sorted as needed :D

post please Your

Please post full specs of your system:

mainboard brand,model, chipset
processor model,speed
graphics card brand, type, ramsize, interface, driver build
audiocard brand,model,interface driver build
which OS and what servicepack
each HDD brand, model, interface

and ingame settings (or if it does at any settings), especially both UI/3D resolutions

and friendly advice,
several people who experienced various performance issues solve them by
(order doesnt matter sometimes they needed only some sometime all):

- temporary disabling antivirus while running ArmA 2
- disabling all unneeded applications (especially browsers, media players, scanners etc.)
- using windowed mode instead of fullscreen
- using fullscree mode instead of windowd
- disabling forced AA / AF in drivers (huge performance killer as game does that self ingame)
- changing ingame advanced video settings (needs lot of try&fail cycles)
- using -maxmem=2047 (with 3+ GB ram only)
- restarting OS
- defragmenting drive
- place ArmA 2 (demo) on different drive than OS (2 HDD system) and ideally different than swap file (3 HDD system)
- updating drivers
- installing SP2 for Vista
- installing SP3 for XP
- validating the STEAM file cache (select arma2 in STEAMgames list>right mouse button> properties > local files > verify integrity of game cache + restart steam
- checking this for key issues : https://support.stea...=4950-EKAM-2644
* try above first before posting :)

Edited by Dwarden, 15 August 2009 - 19:30.


Thread Starter
Dwarden
Dwarden

    BI Developer

  • 9647 posts
  • LocationBrno, Czech Republic

Posted 26 June 2009 - 15:38 #2

example of solved ones

Q:
Hi I have right downloaded the demo from Steam (it took 5 hours)
And when I go into the game then right after where there stands "ArmA II" the game close down and this error message popup: "Warning: preNLOD format in object ca\structures\mil\mil_house.p3d"

Please help me :o

A:
please select by mouse game in steam client's games list > then right mouse button > properties > local files > verify integrity of game cache, wait till it's done and retry to run afterward and then tell us if it helped

THANKS:
now its updating something :) but it is taking 4 hours but only whit ca 60 KB/s

---------- Post added at 02:30 PM ---------- Previous post was at 02:28 PM ----------

Q:
now I stopped something and now it is updating whit ca 200 KB/s :)
A:
in steam client settings > downloads > you can try change download location to anothe closer to your and restart steam and then get faster download speeds
THANKS:
Thanks again :) I have had steam in so long time but you are doing it so much easier :)


Edited by Dwarden, 26 June 2009 - 15:43.

RealTimeChat ~ARMA2 in Your browser (w/o Java), RealTimeChat ~ARMA3 in Your browser (w/o Java),
irc.GameSurge.net/ARMA2 (external IRC clients) irc.GameSurge.net/ARMA3 (external IRC clients)
ARMA 3 Feedback Tracker: http://feedback.arma...y_view_page.php
~100k fans @STEAM ARMA 2 + ARMA 2: OA + ARMA 3: + ~2k @XFIRE A2:OA
Follow my Twitter: http://twitter.com/FoltynD or my Facebook http://facebook.com/FoltynD


David1054
David1054

    Private First Class

  • Members
  • 29 posts

Posted 26 June 2009 - 15:46 #3

Hi im having some video problems.
The game updated the direct x before it launched the first time, but all i get is a black screen.
Is it my video card?
Or is the resolution starting off to high. I dont have many resolution options since im using a tv at the moment since my monitor died after years of loyal use lol..

Any help or suggestions i could try?


EDIT:
btw my system specs are
Amd Phenom x3 8750 @ 2.98Ghz
3 GBs ddr2 ram 667
9500 GT 1gb ( Upgrading to 4870 1gb in a month )

Could my problem be the video card?

Edited by David1054, 26 June 2009 - 15:49.


Thread Starter
Dwarden
Dwarden

    BI Developer

  • 9647 posts
  • LocationBrno, Czech Republic

Posted 26 June 2009 - 15:49 #4

ok can you try use STEAM beta client ? settings > account > in section beta click change and choose participate in "STEAM beta client"

report if problem still persist !

RealTimeChat ~ARMA2 in Your browser (w/o Java), RealTimeChat ~ARMA3 in Your browser (w/o Java),
irc.GameSurge.net/ARMA2 (external IRC clients) irc.GameSurge.net/ARMA3 (external IRC clients)
ARMA 3 Feedback Tracker: http://feedback.arma...y_view_page.php
~100k fans @STEAM ARMA 2 + ARMA 2: OA + ARMA 3: + ~2k @XFIRE A2:OA
Follow my Twitter: http://twitter.com/FoltynD or my Facebook http://facebook.com/FoltynD


David1054
David1054

    Private First Class

  • Members
  • 29 posts

Posted 26 June 2009 - 15:59 #5

Did it and still getting same problem.

No Signal Detected.



Yup still i cant force a resolution either trough launch options.
I tried

-wm ( windowedmode)
-w 1024 (sets res to 1024 x 768 )

tried simple things but all im getting is
No signal detected.
I think the starting resolution isnt supported by my tv =[

Edited by David1054, 26 June 2009 - 16:04.


Thread Starter
Dwarden
Dwarden

    BI Developer

  • 9647 posts
  • LocationBrno, Czech Republic

Posted 26 June 2009 - 16:28 #6

there is no -wm , for windowed you must use -window
and no signal looks like out of monitor's Hz range

RealTimeChat ~ARMA2 in Your browser (w/o Java), RealTimeChat ~ARMA3 in Your browser (w/o Java),
irc.GameSurge.net/ARMA2 (external IRC clients) irc.GameSurge.net/ARMA3 (external IRC clients)
ARMA 3 Feedback Tracker: http://feedback.arma...y_view_page.php
~100k fans @STEAM ARMA 2 + ARMA 2: OA + ARMA 3: + ~2k @XFIRE A2:OA
Follow my Twitter: http://twitter.com/FoltynD or my Facebook http://facebook.com/FoltynD


David1054
David1054

    Private First Class

  • Members
  • 29 posts

Posted 26 June 2009 - 18:23 #7

Is their anyway i can change it? Or am i forever screwed by these dreaded Hz's
lol
D:

Please is their any way D:?




EDIT:

I can play now thing is the resolution was to high but i can run the game without problems. No lag what so ever.
Did it by going to shortcut the one that skips the steam thing.
Properties then cheking to start the game at 640 x 800 something like that
and i changed the settings.

Woot :D
Im so buyin it

Edited by David1054, 26 June 2009 - 19:26.
Fixed


Ddawguga
Ddawguga

    Private First Class

  • Members
  • 25 posts

Posted 26 June 2009 - 19:01 #8

Ok i downloaded from steam. Done and Done. However when i start the game i get " Bad Serial Number Given at Startup". WTF i got this off steam! Could this have to do with the fact that i have the demo?

Sordal
Sordal

    Newbie

  • Members
  • 1 posts

Posted 26 June 2009 - 20:26 #9

Ddawguga I have the same problem... I had the demo installed while downloading the full game as well. I uninstalled the demo, Please could someone post a fix thanks....

---------- Post added at 01:26 PM ---------- Previous post was at 01:07 PM ----------

Ok I fixed it (credit goes to toto pecktore on the steam forums) go hear https://support.stea...=4950-EKAM-2644 follow the steams for CD key trouble shooting

Thread Starter
Dwarden
Dwarden

    BI Developer

  • 9647 posts
  • LocationBrno, Czech Republic

Posted 26 June 2009 - 20:59 #10

the fix for key issues is https://support.stea...=4950-EKAM-2644

RealTimeChat ~ARMA2 in Your browser (w/o Java), RealTimeChat ~ARMA3 in Your browser (w/o Java),
irc.GameSurge.net/ARMA2 (external IRC clients) irc.GameSurge.net/ARMA3 (external IRC clients)
ARMA 3 Feedback Tracker: http://feedback.arma...y_view_page.php
~100k fans @STEAM ARMA 2 + ARMA 2: OA + ARMA 3: + ~2k @XFIRE A2:OA
Follow my Twitter: http://twitter.com/FoltynD or my Facebook http://facebook.com/FoltynD


trinsic
trinsic

    Rookie

  • Members
  • 6 posts

Posted 27 June 2009 - 01:17 #11

The game loads fine, but when I try to configure a key for movement or any other key it crashes to desktop.


Operating System: Windows 7 Ultimate Professional 6.01.7100
Report Date: Friday 26 June 2009 at 18:16

------------------------------------------------------------------------------------------


<<< System Summary >>>

> Mainboard : Asus P5N-D

> Chipset : nVidia nForce 750i SLI SPP

> Processor : Intel Core 2 Quad Q9450 @ 2666 MHz

> Physical Memory : 8192 MB (4 x 2048 DDR2-SDRAM )

> Video Card : NVIDIA GeForce 8600 GT

> Hard Disk : WDC (1000 GB)

> Hard Disk : WDC (251 GB)

> DVD-Rom Drive : TSSTcorp CD/DVDW TS-H552B ATA Device

> DVD-Rom Drive : PLEXTOR DVDR PX-850SA SCSI CdRom Device

> Monitor Type : LCM-22w3 - 22 inches

> Operating System : Windows 7 Ultimate Professional 6.01.7100

> DirectX : Version 10.00

------------------------------------------------------------------------------------------
***** End of report *****

Thread Starter
Dwarden
Dwarden

    BI Developer

  • 9647 posts
  • LocationBrno, Czech Republic

Posted 27 June 2009 - 01:25 #12

please if you have crash search on your harddrive file

ARMA2.rpt

usually in
Documents and Settings
username
Local Settings\Application Data\ArmA 2\

there should be also these files (or at least one of them)
ArmA2.mdmp
ArmA2.bidmp

pack them (all 3 or 2) into zip archive and upload as attachment to your next post ...

RealTimeChat ~ARMA2 in Your browser (w/o Java), RealTimeChat ~ARMA3 in Your browser (w/o Java),
irc.GameSurge.net/ARMA2 (external IRC clients) irc.GameSurge.net/ARMA3 (external IRC clients)
ARMA 3 Feedback Tracker: http://feedback.arma...y_view_page.php
~100k fans @STEAM ARMA 2 + ARMA 2: OA + ARMA 3: + ~2k @XFIRE A2:OA
Follow my Twitter: http://twitter.com/FoltynD or my Facebook http://facebook.com/FoltynD


trinsic
trinsic

    Rookie

  • Members
  • 6 posts

Posted 27 June 2009 - 01:40 #13

Confirmed same problem in Windows XP SP2 on my dual boot system.

Here is the attached file
http://www.guruextra...files/arma2.zip

Thanks for the quick reponse BTW. I want to play :D

Edited by trinsic, 27 June 2009 - 01:40.
Thank you


Boomer19
Boomer19

    Newbie

  • Members
  • 1 posts

Posted 27 June 2009 - 02:45 #14

Installed the game..played Everything was fuzzy graphics wise..was told to download the patch..installed patch and now it says No disk Found :[

any ideas

Beachwood
Beachwood

    Newbie

  • Members
  • 1 posts

Posted 27 June 2009 - 03:01 #15

Dwarden, I installed the Steam version of ArmA 2, and am having graphics difficulties. On every single graphics setting, including the default one, there are no textures on anything except for the water. I have tried changing the advanced settings many times. The game is very smooth and loads quickly except for that one problem. I had the same problem with the ArmA 2 demo. I deleted the demo and the folder in the "My Documents" folder.

Asus,Rampage II Gene, Intel X58
Intel i7 920, 2.67Ghz
EVGA & XFX, GeForce 9800GT, 512Mb, SLI, 186.18
Vista 64, SP2
2xWestern Digital, Raptor 36Gb, SATA Raid 0
Corsair HX1000W
CORSAIR XMS3 12GB DDR3 1333

Edited by Beachwood, 27 June 2009 - 03:05.


Thread Starter
Dwarden
Dwarden

    BI Developer

  • 9647 posts
  • LocationBrno, Czech Republic

Posted 27 June 2009 - 03:39 #16

Installed the game..played Everything was fuzzy graphics wise..was told to download the patch..installed patch and now it says No disk Found :[

any ideas


WHO TOLD YOU INSTALL PATCH ?
STEAM BUILD IS NEWEST NO NEED TO PATCH ...

now you need to validate game cache and redownload the messed files

or this : https://support.stea...=4950-EKAM-2644

RealTimeChat ~ARMA2 in Your browser (w/o Java), RealTimeChat ~ARMA3 in Your browser (w/o Java),
irc.GameSurge.net/ARMA2 (external IRC clients) irc.GameSurge.net/ARMA3 (external IRC clients)
ARMA 3 Feedback Tracker: http://feedback.arma...y_view_page.php
~100k fans @STEAM ARMA 2 + ARMA 2: OA + ARMA 3: + ~2k @XFIRE A2:OA
Follow my Twitter: http://twitter.com/FoltynD or my Facebook http://facebook.com/FoltynD


Kocrachon
Kocrachon

    First Sergeant

  • Members
  • 869 posts

Posted 27 June 2009 - 04:30 #17

When ever I tried launching the game or the demo from steam i just get the error on my screen saying it crashed...
Nothing launches at all, I click launch and instantly nothing pops up but the window that says the game has crashed.
Vista SP2
8 gigs of ram
ATi 4870
Q9450 2.66 processor quad core
not sure on HDD brand...

Edited by HavocDemon, 27 June 2009 - 04:32.


Thread Starter
Dwarden
Dwarden

    BI Developer

  • 9647 posts
  • LocationBrno, Czech Republic

Posted 27 June 2009 - 04:53 #18

When ever I tried launching the game or the demo from steam i just get the error on my screen saying it crashed...
Nothing launches at all, I click launch and instantly nothing pops up but the window that says the game has crashed.
Vista SP2
8 gigs of ram
ATi 4870
Q9450 2.66 processor quad core
not sure on HDD brand...


http://forums.bistud...49&postcount=12

please provide crash dumps if you can, thepath and filenames got at end demo for demo :)

---------- Post added at 06:53 ---------- Previous post was at 06:45 ----------

Dwarden, I installed the Steam version of ArmA 2, and am having graphics difficulties. On every single graphics setting, including the default one, there are no textures on anything except for the water. I have tried changing the advanced settings many times. The game is very smooth and loads quickly except for that one problem. I had the same problem with the ArmA 2 demo. I deleted the demo and the folder in the "My Documents" folder.

Asus,Rampage II Gene, Intel X58
Intel i7 920, 2.67Ghz
EVGA & XFX, GeForce 9800GT, 512Mb, SLI, 186.18
Vista 64, SP2
2xWestern Digital, Raptor 36Gb, SATA Raid 0
Corsair HX1000W
CORSAIR XMS3 12GB DDR3 1333


some users reported going back to 185 drivers fixed issues for them ...

RealTimeChat ~ARMA2 in Your browser (w/o Java), RealTimeChat ~ARMA3 in Your browser (w/o Java),
irc.GameSurge.net/ARMA2 (external IRC clients) irc.GameSurge.net/ARMA3 (external IRC clients)
ARMA 3 Feedback Tracker: http://feedback.arma...y_view_page.php
~100k fans @STEAM ARMA 2 + ARMA 2: OA + ARMA 3: + ~2k @XFIRE A2:OA
Follow my Twitter: http://twitter.com/FoltynD or my Facebook http://facebook.com/FoltynD


rowdied
rowdied

    Gunnery Sergeant

  • Members
  • 535 posts

Posted 27 June 2009 - 05:39 #19

Dwarden, I installed the Steam version of ArmA 2, and am having graphics difficulties. On every single graphics setting, including the default one, there are no textures on anything except for the water. I have tried changing the advanced settings many times. The game is very smooth and loads quickly except for that one problem. I had the same problem with the ArmA 2 demo. I deleted the demo and the folder in the "My Documents" folder.

Asus,Rampage II Gene, Intel X58
Intel i7 920, 2.67Ghz
EVGA & XFX, GeForce 9800GT, 512Mb, SLI, 186.18
Vista 64, SP2
2xWestern Digital, Raptor 36Gb, SATA Raid 0
Corsair HX1000W
CORSAIR XMS3 12GB DDR3 1333


Also trying using 182.50 drivers if the 185's don't work. Some users have resorted to them and have eliminated sli and crashing problems.
i7 4790k (stock) | Maximus VII Gene | GTX 690 | 8 GB Hyper X 2400MHz | SAM SSD 840 EVO 500GB | Corsair 850w | Win7 64 | A3 | ArmaCO 1.63 | Iron Front 1.05 | 3 LG 27" LED 27EA73 in Surround Sound

ExA-Heretic
ExA-Heretic

    Newbie

  • Members
  • 2 posts

Posted 27 June 2009 - 06:01 #20

Since I bought my copy of Arma 2 from Steam, I guess I will post this here, though I have seen a couple of other people with the same type of problem I am having.

First off I will tell you what I am running for a system.

Windows Vista Home Premium 64 w/ Service Pack 2
AMD Phenom 9500 Quad-Core Prccessor 2.21 GHz
8GB Dual Channel Ram
2 EVGA GeForce 9800 GT Superclocked 512MB PCIe in SLI.
All my Drivers are up to date.

Now on to the problem that I am having. When I load into the game everything is Blocky, kinda like it is in the beta version of the game. If you don' t understand that, here are a few screen shots from my game.

Posted Image
Posted Image
Posted Image

Any Help would be great here



Also tagged with one or more of these keywords: steam, troubleshooting