Jump to content

Photo
- - - - -

Super low GPU usage on MP only???


  • Please log in to reply
176 replies to this topic
Thread Starter
Burdy
Burdy

    Staff Sergeant

  • Members
  • 286 posts

#1

Posted 08 November 2011 - 03:04

Hey guys, whenever I play MP my gpu usage drops to 30-40%.. The second I leave a mp game or go back to the menu, or play SP, the usage goes back up to 99%??? Really annoying.. 20 fps MP, 60-70 SP... Using a GTX 470 newest drivers, Very high memory settings, very high preset... Need help :(


The problem is only in combined ops... not regular Arma 2... o_O
One more thing, after experimenting with arma 2, the usage gets worse and more choppy over time...

Edited by Burdy, 08 November 2011 - 03:21.


ryguy
ryguy

    Master Sergeant

  • Members
  • 783 posts

#2

Posted 08 November 2011 - 03:21

We seem to be having oddly the same problem, I have a gtx480
http://forums.bistud...820#post2047820
http://forums.bistud...ad.php?t=126361
Posted Image
ST_Dux: "Conspiracy theorists aren't the great skeptics that they envision themselves to be; they are a weak sort who cannot for the life of them accept the fact that some things -- most things, actually -- happen for no reason at all. There is no master plot; there is no system; the only thing consistent in this world is inconsistency.

Thread Starter
Burdy
Burdy

    Staff Sergeant

  • Members
  • 286 posts

#3

Posted 08 November 2011 - 03:31

Yes, My Gtx 470 is overclocked to the stock speed of the 480 o_0, And my chart looks exactly the same!

Another update- I notice as the more bots my missions have, the lower the GPU usage (i5 760 @3.9 GHZ)

Edited by Burdy, 08 November 2011 - 03:38.


dukenukem.
dukenukem.

    Staff Sergeant

  • Members
  • 229 posts

#4

Posted 08 November 2011 - 13:09

yes i am also experiencing this issue, ref http://forums.bistud...ad.php?t=118853.

always getting 40-50% gpu usage in MP, but getting 99% in menu or SP. of course not always at 99% but usually >75%.

at 40-50% usage, fps is always around 25-30fps which make it hard to play. zoom into optic sights and usage goes up to 99% and get higher fps.

tried setting gpu_maxframesahead to 1 in arma2oa.cfg, currently testing that. ref http://forums.bistud...25&postcount=35
http://taw.net
:cool: The Art of Warfare - join our Arma III team (Maturity, Microphone & Teamspeak 3 required) :D

ryguy
ryguy

    Master Sergeant

  • Members
  • 783 posts

#5

Posted 08 November 2011 - 13:14

tried setting gpu_maxframesahead to 1 in arma2oa.cfg, currently testing that. ref http://forums.bistud...25&postcount=35


Let us know how that works out
Posted Image
ST_Dux: "Conspiracy theorists aren't the great skeptics that they envision themselves to be; they are a weak sort who cannot for the life of them accept the fact that some things -- most things, actually -- happen for no reason at all. There is no master plot; there is no system; the only thing consistent in this world is inconsistency.

celery
celery

    First Lieutenant

  • Members
  • 5084 posts

#6

Posted 08 November 2011 - 13:52

Perhaps it's because in multiplayer the terrain detail defaults to low? Try to compare with low terrain detail in SP.

sickboy
sickboy

    Colonel

  • Members
  • 9947 posts

#7

Posted 08 November 2011 - 14:13

I suppose this is related to how MP server FPS / simulation is somehow synchronized to all connected machines?
Perhaps it limits your FPS and therefore also the needed GPU processing power.
Hear it more often - low FPS in MP, although the server is taking over much of the AI processing etc. Of course there is still some simulation done per object on every machine, but you rather shouldn't have lower FPS (unless visual quality settings are very different) :P

RavoC
RavoC

    Sergeant

  • Members
  • 156 posts

#8

Posted 08 November 2011 - 14:20

It's logic, if the game runs server side the computer has to run less details... if you run single player your computer does everything on it's own..=\
BTW in multiplayer use addon to set your viewdistance when you want to cause MP reduces it to 1500..
Posted Image

dukenukem.
dukenukem.

    Staff Sergeant

  • Members
  • 229 posts

#9

Posted 08 November 2011 - 14:27

@celery ok.

thats kinda the problem, in MP fps is more impt than in SP for me... does that mean for a server that has less ppl connected shld be higher fps?

i dont understand the [but you rather shouldn't have lower FPS (unless visual quality settings are very different)] part...
http://taw.net
:cool: The Art of Warfare - join our Arma III team (Maturity, Microphone & Teamspeak 3 required) :D

sickboy
sickboy

    Colonel

  • Members
  • 9947 posts

#10

Posted 08 November 2011 - 14:49

It's logic, if the game runs server side the computer has to run less details... if you run single player your computer does everything on it's own..=\

Logic would be that you have higher FPS in MP due to less needed processing.

Also, the processing that you don't have to do in MP as client, should rather show a difference on CPU rather than on the GPU :)

So it seems something else fishy's going on.


A friend also noticed in Take on Helicopters, the same issue - only 20% usage of GPU in MP, but low FPS :)

On the other hand, server might force certain settings (mission or otherwise) of Terrain detail (incl grass off/on), and viewdistance..

Edited by Sickboy, 09 November 2011 - 20:06.


-=seany=-
-=seany=-

    Sergeant Major

  • Members
  • 1607 posts

#11

Posted 08 November 2011 - 17:44

I have had this since I can remember. I always guessed that the client could not exceed the FPS of the server, that's what it feels like anyway.
Vote for these Bugs
Spoiler

PC Spec:
Spoiler

Thread Starter
Burdy
Burdy

    Staff Sergeant

  • Members
  • 286 posts

#12

Posted 08 November 2011 - 20:30

I dont think its server side- when my friend hosts the game he always gets around 30 fps higher then me- so the server doesnt limit fps, plus I get the same lag when I host a game

MavericK96
MavericK96

    Zero Cool

  • Members
  • 1883 posts
  • LocationAnacortes, WA

#13

Posted 08 November 2011 - 21:49

I noticed this too, actually. Thought it was odd after I upgraded that I was still getting slowdown in certain places when in SP and otherwise framerates were really high.

Didn't put it together that it was only MP but now it makes sense.
Core i7 4790K @ 4.7 GHz, HT on
16 GB G.Skill DDR3-2400
Asus Strix GTX 970 (OCed)
Samsung 830 Series 256 GB SSD
Windows 7 Pro x64

Thread Starter
Burdy
Burdy

    Staff Sergeant

  • Members
  • 286 posts

#14

Posted 08 November 2011 - 22:55

I just did another test- In SP when I look straight at the ground my GPU Usage shoots up to 100, and I get 100 FPS, but when I look up, my GPU usage drops down to about 60 and I get 30-45 fps??? BIS Please fix this, ruining the game for me :(... (This is on a empty map)

Edited by Burdy, 08 November 2011 - 22:58.


ryguy
ryguy

    Master Sergeant

  • Members
  • 783 posts

#15

Posted 08 November 2011 - 23:16

The GPU usage isn't an isolated problem, as usage goes down, so do FPS.
Posted Image
ST_Dux: "Conspiracy theorists aren't the great skeptics that they envision themselves to be; they are a weak sort who cannot for the life of them accept the fact that some things -- most things, actually -- happen for no reason at all. There is no master plot; there is no system; the only thing consistent in this world is inconsistency.

Thread Starter
Burdy
Burdy

    Staff Sergeant

  • Members
  • 286 posts

#16

Posted 08 November 2011 - 23:18

I know, but the usage goes down a ton when you look up, but sky rockets up when you look at the ground

Thread Starter
Burdy
Burdy

    Staff Sergeant

  • Members
  • 286 posts

#17

Posted 09 November 2011 - 20:00

bump.

sickboy
sickboy

    Colonel

  • Members
  • 9947 posts

#18

Posted 09 November 2011 - 20:04

Anyone actually checked if the Betas make any difference? http://www.arma2.com/beta-patch.php

Thread Starter
Burdy
Burdy

    Staff Sergeant

  • Members
  • 286 posts

#19

Posted 09 November 2011 - 23:25

Okay I just tried the beta.. It fixed the low GPU usage for Takistan, but in chernaus its still 30-40, and 20-25 fps

Edited by Burdy, 09 November 2011 - 23:30.


Thread Starter
Burdy
Burdy

    Staff Sergeant

  • Members
  • 286 posts

#20

Posted 10 November 2011 - 03:13

Just tested more with beta patch and the more units there are, the more the usage of the GPU goes down... But I have friends with worse PC's that are getting higher FPS, really annoying :mad: