Page 1 of 12 1234511 ... LastLast
Results 1 to 10 of 111

Click here to go to the first Developer post in this thread.  

Thread: Pro vývojáře: nezkažte to, prosím!

Zdravím všechny vývojáře, kteří umí česky a čtou tohle fórum. Povzbuzen hudbou Mika Oldfielda vám chci napsat tento vzkaz:

Na Flashpointu jsem v podstatě vyrostl a i když jsem ho nehrál již několik let, stále si na něj dobře pamatuji. Když jsem poprvé hrál demo u mého kamaráda, byl jsem naprosto překvapen, že takovou skvělou hru vytvořil Češi. Byl jsem hrdý na to, že jím jsem taky. Navíc český dabing byl tak skvělý, že i dnes si pamatuji některé části hry naprosto přesně.

Na Armu jsem se těšil, sice jsem už před vydáním věděl, že to asi nebude nijak moc slavné, koupil jsem si speciální edici a mám ji vystavenou „na čestném místě“. Ovšem abych řekl pravdu, jediný okamžik, který mi z Army utkvěl v paměti je konec kampaně. Jinak vůbec nic.

Původně jsem tento vzkaz nechtěl ani psát, protože jsem si myslel, že do vydání zbývá jen pár měsíců a tedy, že je vše už rozhodnuto a dodělává se jen to nejnutnější, ale když jste ji nyní odložili, možná to budu mít smysl. Zkuste se, prosím, vrátit do doby před deseti lety, kdy jste v podstatě způsobili tak trochu revoluci ve freeformových hrách. Vytvořte hru, která sice nemusí vypadat jako obrázek, ale ať se dobře hraje a ještě několik let na ni budeme pozitivně vzpomínat. Ať hra má atmosféru, která nás vztáhne do děje, ať si opravdu myslíme, že jsem opravdu členem speciální jednotky a bojíme se střetu s nepřítelem. A také, ať zažijeme stejný pocity překvapení, jako když po smrti v multipleyru místo sledování jiného hráče se přeměníme do racka. To byl perfektní nápad a dodnes jsem něco takového neviděl v žádné jiné hře.

Z technologické stránky to znamená hlavně vylepšit umělou inteligenci. I když se chlubíte, jak je super a já tomu doopravdy věřil, dokud jsem ovšem neshlédl dnes zveřejněné video ze hry, kde tanky „smykují“, spolubojovníci se nekryjí atd. Abych řekl pravdu, z celého srdce si přeji, abyste oznámili, že to, co bylo dnes (včera) prezentováno je jen raná verze AI, která ještě bude mnoho vylepšena (i když jsem bohužel realista).

Dejte nám, prosím, naději, že ArmA 2 bude naprosto jedinečná hra, že zase budeme moci být na vás hrdí. Uznejte, že Armě jste si jen testovali technologie pro Armu 2 , že ta bude ta hra, na kterou již sedm let čekáme. Komunikujte s českou komunitou, která tvoří dost věcí do Army a dělte se s námi více o vašich pokrocích na vašem vývojářském blogu nebo zde na fóru. Čtěte prosím různé komentáře, jak zde na fóru nebo jinde a snažte se nás pochopit.

Hodně štěstí ve vývoji hry i jinde přeje všem vývojářům autor jednoho fan webu - Acci.

Jenom taková malá poznámka: Myslím si, že když se hra odehrává na podzim, bylo by vhodné, pokud by ze stromů padalo listí. Takový průchod lesem plného barevných stromů a listů padajících na zem by mohl být nezapomenutelný zážitek. Zkoušel jsem si takový skript psát pro Armu a nemyslím si, že by to bylo složité. (Je to jen Particle efekt padající z koruny stromu, druh a barva listu podle typu stromu, dropInterval podle síly větru a „pokročilostí“ opadávání). Pokud se něco takového ve hře objeví, budu neskonale vděčný.

A pokud bych mohl mít ještě jedno přání ze sekce „splnitelné“: bude už engine umět per-pixel lighting a ne jen osvětlování jednotlivých polygonů? Prakticky to znemožňuje dělat noční mise s vozidly.

2.   Click here to go to the next Developer post in this thread.   #2
    kdyz uz jsi s tim zacal (souhlasim s tim o te video prezentaci zaujalo mne to 'plavani t72' ve formaci, zniceni tanku ve stylu blik cernej model, blik osadka se objevi venku z tanku, blik vybuch, blik hori ...

to s tim listim uz nekdo udelal v ArmA jako skript addon takze je to jen o tom jestli si nekdo s tim dam praci to udelat nativne ...
    a zaviset to musi na rychlosti vetru!

a kdyz uz jsou v ArmA2 ty zvirata, docela uvitam vyplasene ptaky pohybem vojaku / techniky - to zase nekdo udelal jako ArmA skript addon a je to naprosto super ...

jinak pevne doufam, ze animace budou vylepseny (mysleno system animaci, protoze to co pouziva ArmA je uz dost archaicke)

pevne doufam, ze odklad prinese kyzene ovoce a to co vsem vadilo na ArmA 1 uz ve 2 nebude ...

Master Gunnery Sergeant spoock's Avatar
    já bych byl radši, kdyby třeba koncem roku BI vydali nějaké menší demo, které by jsme si mohli omacat a popř. nějak doporučit, co by se mělo ještě do finální hry změnit atd., aby se z toho zas nevyklubala další patchovací odysea, kde se zas bude všechno kompletně doopravovat (je jasné, že se něčemu takovému ve finále stejně nevyhneme)
    pokud maj v BI čistý svědomí, tak by to zas takový problém být neměl, ne? stejně pokud ta hra bude ve finále zmršená, tak prodeje dopadnou stejně jako u ArmA1

Quote Originally Posted by (spoock @ Aug. 23 2008,17:39)
    já bych byl radši, kdyby třeba koncem roku BI vydali nějaké menší demo, které by jsme si mohli omacat a popř. nějak doporučit, co by se mělo ještě do finální hry změnit atd., aby se z toho zas nevyklubala další patchovací odysea, kde se zas bude všechno kompletně doopravovat (je jasné, že se něčemu takovému ve finále stejně nevyhneme)
    pokud maj v BI čistý svědomí, tak by to zas takový problém být neměl, ne? stejně pokud ta hra bude ve finále zmršená, tak prodeje dopadnou stejně jako u ArmA1 ***
    Alfa/Beta demo by nebylo od věci.

Mimochodem, když to po těch letech zhodnotím, tak nejvíc zábavy jsem si užil u 0.36 (protože to bylo něco nového pochopitelně).

Dle mého názoru nejlepší věc, co mohou vývojáři udělat pro dlouhodobou popularitu je externalizovat co možná nejvíc záležitostí (například to AI, pokus s fsm v ArmA by to chtělo dotáhnout až do konce). Komunita je velice schopná, ale pokud narazí na něco, co je natvrdo v engine, nedá se dělat nic.
    If you see the Flash.... It is too late to say "Cheese"!

tak nějak, ale lidi musí brát v potaz, že by se jednalo o nějaké ALFA/BETA demo, aby si zas nemysleli, že je to už finální jak si mnozí myslíme, prostě třeba udělat i nějaký zápis do betatestu dema apod., už jen z principu

já si nejvíc cenil Resistance, ta změna celé hry mě naprosto dostala, proto bych rád, aby se něco podobného stalo u ArmA2, hlavně když jsem rozehrál tu kampaň Resistance, opravdu nejlepší co jsem kdy v celém OFP hrál (navíc měla i přijatelnou délku), no a Chernarus jako by to byla z mého pohledu druhá Nogova, samozřejmě už v modení době ***

6.   Click here to go to the next Developer post in this thread.   #6
    listi pada, jak samo o sobe tak po vystrelu do vegetace.

Per pixel osvetlovani pomoci dynamickych lightmap mame rozpracovano v ramci VBS, planujeme ho prenest i do A2 pokud to cas dovoli

k AI, dynamicke ai ktere se vyrovna cloveku je slozita vec, jednotlive problemy se snazimne analyzovat a resit je. Urcite to potka i ten na videu.
    OFP developer

7.   Click here to go to the next Developer post in this thread.   #7
    Quote Originally Posted by (ohara @ Aug. 24 2008,10:50)
    listi pada, jak samo o sobe tak po vystrelu do vegetace.

Per pixel osvetlovani pomoci dynamickych lightmap mame rozpracovano v ramci VBS, planujeme ho prenest i do A2 pokud to cas dovoli

k AI, dynamicke ai ktere se vyrovna cloveku je slozita vec, jednotlive problemy se snazimne analyzovat a resit je. ***Urcite to potka i ten na videu.
    to zni velmi slibne a to ppl za to zdrzeni proste stoji !

8.   Click here to go to the next Developer post in this thread.   #8
    radsi novy prispevek nebot je to delsi :

co tak registruji lidem na ArmA prave vadilo (a i mi osobne)

- nasviceni polygonu (takze jestli bude ppl tak je o problem mene)

- problemy s HDR v noci versus NV (hlavne oslepeni pri pouzivani pristroju na palubni desce je ouvej problem)

- system animaci zvladajici 'dynamicke' michani ruznych animaci bez nutnosti dohrat zbytek pocatecni animace (nejlepsi by byla kdyby ArmA2 mela proceduralni animace, ale to je asi nerealne prani, takze neco co podstatne vylepsi aktualni)

- fyzikalni model vozidel/tanku (chybi pocit, ze ridite neco tezkeho, setrvacnost, zpusob prevraceni a to radsi pomiji letajici tanky/motorky ci prevracejici se techniku jen tak),
    efekt pri padani stromu, kdyz pada strom zadny zvuk kacejiciho se stromu a praskani dreva (toto mi dost vadi, protoze by krom zvuku motoru bliziciho se tanku melo nahanet hruzu to to praskani padajicich stromu hlavne v noci)
    pro vozidla by mozna stalo za zkouknuti tento Open Source fyzikalni engine http://vamos.sourceforge.net/about.html

- absence kryti, tj vetsi pocet kamenu a shluku kamenu, skalek, parezy, vyvracene,spadle a zlomene stromy fungujici jako kryt v lese (i hustsi podrost), prikopy u cest (kam je svedena voda), kanaly pro polni odvodnovaci system, strouhy, napriklad v boku kopce v lese vymlete koryto od privalove vody...

- chybejici reky, ricky, potoky (proste absence brodu a vodnich toku mi uz trha srdce, vzdyt urcite se da vyuzit aktualni framework pro silnicni system, zkopirovat do ricniho systemu tj. zmenit silnici na vodni cestu zmenou textur, efektu (shadery, zvuky), ***pak staci informace o hloubce pro typ vozidel co plavou ci neplavou a lode a vojaci chovajici se podobne jako ve vode ... (vim, zni to snadne a snadne to neni, ale urcite zase ne tak moc slozite)

- neschopnost AI pouzivat kryci palbu (napr. kdyz uz poslu 6 vojaku PRIMO na 6 statickych vojaku bude se prvni sestice pohybovat po dvojicich kdy 2+2 budou kryt a 2 se budou pohybovat vpred atp.) take doufam, ze AI bude schopno rozeznat 'prostrelitelny' objekt od neprostrelitelneho (aby se nesnazila schovat za plotem co prostreli kazdy kalibr)

- jednolitost stredne a velmi vzdalenych textur, ktere chybi ono 'zrneni' zpusobene trsy travy, ruznou barvou atp. jednoduche a efektivni reseni jsem navrhoval uz pro ArmA1
    http://www.flashpoint1985.com/cgi-bin....texture
    bylo tezce tez diskutovano tady http://www.flashpoint1985.com/cgi-bin....88;st=0

a bokem:

adminum a skripterum tezce chybi moznost pouzit skript prikaz na vykopnuti a zabanovani hrace
    kickplayer [playername,@ID,reason]
    banplayer [playername,@ID,reason,session/permannent]

absence prikazu pro zapis obsahu variable do RPT (muj navrh je pridani napr. WriteToReport [variable1,_variable2,_ArrayXyz,atd] s moznosti globalne zapnout/vypnout logovani do rpt UseWriteToReport = True/False )

skripterum celkem vadi absence globalniho LockEH (eventhandleru) pri zamereni vozidla

jinak doufam, ze pujde v ArmA 2 uzivatelem vytvorit jakekoliv shadery u vseho a na vsem (viz. fantasticke veci co se daji s timto dokazat v Oblivionu ci Stalker nebo Crysis)

jinak netvrdim, ze toto jsou veskere pripominky co mam k ArmA, ale pokud by zmizely z ArmA 2 tak by to odstranilo drtivou vetsinu prekazek pro hrani hry

samo mam i prani typu uplny fyzikalni engine la PhysX/Havok, ale obavam se, ze casove i financne to je proste totalne nerealne driv nez treba v Carrier Command ...

p.s. a pokud bude mit tym naladu pridal bych prelezani malych prekazek (je mi jasne, ze to je odpoutani pozornosti, ale kdyz sleduji videa ze skutecnych vojenskych akci napriklad na liveleak, tak tam proste vojaci obcas nejakou tu prekazku prelezou (mala vyska od pasu dolu)) -> nebot to zamezi dalsi skupine rvounu rvat o 'chybejici' funkci

no jak psal Dwarden, některé věci stojí i za menší odklad o pár měsíců, vzhledem k tomu, že tahle hra by nám měla vydržet opravdu mnohem déle než ArmA1

Zdravim, chtel bych sem taky pridat par navrhu. Predne, nebudu sem psat vsechno co me napadne ale jenom to nejdulezitejsi, nebot verim, ze BiS nam v novy Arme prinesou skvelou kampan, lepsi a plynulejsi graficke zpracovani nebo propracovanejsi AI. Spise mi jde o par zdanlivych detailu, ktere ale dost ovlivni (a zprijemni) hratelnost. Takze co bych v Arma 2 uvital:

- Urcite per pixel osvetleni, bez nej sou svetla v noci nepouzitelna. Navic v prehrsli vsemoznych pixel shader 3 efektu, kterymi se tvurci tak pysni, a podpory DX10, je nepritomnost ppl na zemi opravdu... zvlastni.
    - Vypout ten podivny HDR (?) efekt s nasazenym nocnim vydenim v noci. Nevim jestli se tohle deje i v realu ale v Arme to prakticky brani ve hrani, kdyz je hrac otoceny smerem k mesici.
    - Moznost prerusit v jejich prubehu nektere animace jako nabijeni, sundavani RPGcka ze zad apod.
    - Byl bych moc rad za lepe zpracovane zvuky, hlavne co se tyce hlasek v radiu, jejichz provedeni v Arme1 mi neskutecne vadi (kazde slovo ve vete ma jinou hloubku nebo intonaci, zni to naprosto silene).

Tak to je vsechno. Mozna by jeste byla hezka moznost strilet z raketometu ve stoje a moznost s nim behat. A jelikoz sem tak trochu uchylnej na ragdoll efekty, tak bych je v Arme uvital taky ale to uz je jenom malickost, protoze animace pri umirani sou v Arme 1 udelany moc pekne.
    Kazdopadne, at to dopadne jakkoliv, uz z toho co vim, bude Arma 2 mnohem lepsi nez jednicka a to temer ve vsech smerech, za coz sem vdecny.

Page 1 of 12 1234511 ... LastLast